Вътрешният писателски глас с Петър Денчев

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

Когато четем един текст възниква първият въпрос: чий е гласът, който говори в текста? Разбира се, преди всичко това е авторът, но как звучи неговият глас?

Този кратък курс има за цел да изясни някои основни положения за това как се формира авторовия дискурс, как се формира авторовия глас и как да вдъхнем живот на направеното от нас, как да сме критични към собствените си идеи и как да ги изпробваме през различни упражнения. За целта, курсът си служи с примери от общата и популярна психология и центрира търсенията и упражненията си в личността на автора като основен извор на художествени средства и инструменти. Често тези процеси се развиват в авторите интуитивно, защото през тези процеси текат индивидуални съдби. Заедно с това има множество конфликтни позиции, които биха могли да бъдат изведени като инструментариум, за да улесним този процес.

Курсът включва четири лекции, три практически упражнения и една финална задача, която се обсъжда в 45-минутна индивидуална онлайн консултация с водещия.

Петър Денчев е български писател, театрален режисьор и изследовател. Автор е на четири романа и един сборник с разкази, както и на множество публикации в печата. През 2007 година печели конкурсът за нов български роман “Развитие” със своя ръкопис – “Тъй, както мъж целува жена, която обича”. Следват сборника с разкази “Истории в минало време” (2011), издаден и на сръбски от издателство “Партизанска книга” (2021) и “Тихото слънце” (2012). Последните му два романа – “Малкият бог на земетръса” (2019) и “Превъртане” (2021) са номинирани за литературната награда “Хеликон”. Предстои публикация на “Малкият бог на земетръса” в Северна Македония от издателство “Антолог”. Гостувал е на различни фестивали, резиденции и форуми в Албания, Сърбия, Словения, Северна Македония и Хърватия. Негови текстове са превеждани на сръбски, словенски, немски, английски, фарси. Реализирал е над 20 спектакъла в големите български театри, поставял е автори като Шекспир, Молиер, Шилер, Едуард Олби, Жорди Галсеран, Алехандро Ходоровски, Пола Вогъл, Мая Пелевич и др. Научен сътрудник в Института за изследване на изкуствата в БАН.

Приятно писане!

Курсът по творческо писане се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант 2022”.