Изкуството на диалога с Христо Карастоянов

В този курс писателят Христо Карастоянов разглежда важността на диалога като функционален елемент в художествената проза и средство за водене на действието. Курсът се състои от четири части, посветени на ролята на диалога в кратката проза и в драмата, включени са богатство от примери от българската и преводната литература, както и задачи за четене и размисъл, практически упражнения и финална писмена задача. Целта на курса е на запознае участниците с особените функции на диалога като градивен елемент на сюжета, обрисовката на героите и действието, да им да даде възможност да се упражнят целенасочено в писането на този труден и важен елемент в художествената проза, и да получат индивидуална творческа консултация от опитен писател.

Христо Карастоянов e писател, поет и драматург, автор на 31 самостоятелни книги и носител на множество литературни награди. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 година дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”, а последната му книга е
„Петият вагон и други истории“ (Издателство „Жанет 45“, 2023). През 2012 година в берлинското издателство „Дитрих” излиза трилогията му „Кукувича прежда” (Teufelszwirn, Roman in drei Büchern). С най-много награди е отличен романът му „Една и съща нощ” (2014), сред които наградата „Дъбът на Пенчо” (2014) и Националната награда „Елиас Канети” (2015). Лектор на Созополските семинари на фондация „Елизабет Костова“ през 2015 година. Христо Карастоянов живее и работи в Ямбол.

Приятно писане!

Този курс по творческо писане се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант 2022”.