Курс по творческо писане с Владимир Полеганов – на живо, 15 – 20 юни, FOX book café

Current Status
Not Enrolled
Price
Free
Get Started

Модусът на фантастичното още от самото си начало ни учи как да живеем в променящия се свят, населен с хиляди други (животни, растения, реки, океани, планини, кристали), и как да намерим език да общуваме с тях. Учи ни още и как да работим с познатото, което уж внезапно се е превърнало в непознато, както и да разбираме тази промяна. Затова и фантастичното е една от първите територии, на които “стъпва” темата за климатичните промени и нашите лична връзка и отговорност с тях.

Програма по дни:

Ден 1: Въведение: Човекът и променящият се свят.
Ден 2: Светът отвътре и светът отвън: самонаблюдение и светонаблюдение; писане през призмата на сетивата.
Ден 3: Писане на Другия: писателят като изследовател на чуждия поглед.
Ден 4: Възможности: красивият нов свят, ужасният нов свят и странният нов свят. Утопия и антиутопия.
Ден 5: Четене
***
Участието е безплатно, но местата са ограничени. За да кандидатствате, моля изпратете кратка биография и откъс от авторски текст до три страници на имейл адрес vkostova@ekf.bg до 13 юни.
***
Владимир Полеганов е писател, сценарист и преводач от английски език. Автор е на сборника с разкази „Деконструкцията на Томас С.“ и романа „Другият сън“, за който печели литературна награда „Хеликон“ през 2017 година. Разказът му „Птиците“ е включен в антологията „Best European Fiction“ на издателство Dalkey Archive Press, а с „Кладенецът“ печели втора награда на Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. Романът му „Другият сън“ е наполовина фантастичен роман за вселените вътре и около нас и наполовина фикция на личността. Сред книгите, преведени от Полеганов от английски на български език са „На ръба на света“ и „Вроден порок“ на Томас Пинчън и „Линкълн в Бардо“ на Джордж Сондърс, за който печели Награда на Съюз на преводачите в България.
***
Курсът по творческо писане “(Не)възможни светове: фантастичното през призмата на климатичните промени” е част от Фестивал “СтолицаЛитература”, организиран от Фондация “Елизабет Костова” с тема Writing to Save the World между 1-ви и 30-ти юни 2022 г. и от Културния календар на Столична Община.