Фантастичен лагер по творческо писане

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

11-15 юли, The Pine, с. Левочево

Как се изгражда свят? Как с думи се създават образи? Какво е нужно, за да повярваме на един измислен свят и на героите, които го обитават? Каква е връзката между стил и съдържание? Могат ли да съществуват отделно едно от друго? Имат ли световете гласове и как да преведем на читателя това, което те казват?

Фантастичният лагер ще се опита да покаже на участниците онези места, където „магията“ в писането на проза се разкрива като внимателна работа с езика, идеята, темата и образа, и където нито една от задачите на автора не е маловажна или банална, независимо дали целта му е да напише разказ, да завърши роман, да създаде свят за видеоигра или просто да усъвършенства уменията си в изграждането на някой герой.

Джойс Каръл Оутс твърди, че черновата е Ад, а завършеният ръкопис – Рай. Какво обаче има между тях? Всеки ден – в рамките на няколко часа интензивно писане и обсъждане – авторите ще имат възможност да изследват това привидно необятно и объркано пространство и да подходят практически към най-големите предизвикателства на неговата територия:

* Какво прави героят герой;

* Как се намира начин да опишеш най-добре героите си;

* Какви са разликите между героите и разказвачите;

* Как да покажеш какво се случва в главата на героите и трябва ли всеки път да го показваш;

* Кога започва и как свършва една сцена;

* Какво е диалогът и къде му е мястото в едно художествено произведение;

* Какво е гледната точка;

* Какво е темата и как да я направиш видима за читателите;

* Как да намериш езика, с който да покажеш образите в главата си на читателите;

* Как да „преведеш“ голямото, неописуемото, абстрактното в нещо конкретно;

* Как да разбереш какво да разкажеш на читателите и какво да скриеш от тях;

* Как се описва свят и как се измисля свят;

* За какво да се оглеждаш, когато редактираш;

* Кога клишето върши работа;

* За кого пишат писателите.

За фантасти ли е този фантастичен лагер?

Не, лагерът е фантастичен, защото дава фантастичната възможност да се отдадете изцяло на творческа работа на ново и вдъхновяващо място в компанията на подкрепящи и опитни водещи и на други автори, с които да обмените идеи и опит. Независимо в какъв жанр или стил пишете, независимо дали сте публикуван или прохождащ автор, фантастичният лагер ще ви предостави условия:

 • да работите върху нови или вече започнати текстове;
 • да разчупите рутината с нови упражнения по писане;
 • да отгледате нови идеи и да откриете нови подходи;
 • да стимулирате творческата си енергия и да напреднете в писането си;
 • да получавате и да давате обратна връзка – важно упражнение за всеки писател;
 • да представите работата си пред разнообразна писателска общност.

Водещи

Владимир Полеганов е писател, преводач и сценарист. Завършва клинична психология и творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на сборника с разкази „Деконструкцията на Томас С.“ (2013) и романите „Другият сън“ (2016) и „Минало несвършено: роман за Отдел Издирване“ (2024; в съавторство с Александър Чобанов). Негови разкази са публикувани в редица български и англоезични списания и антологии. Разказът „Кладенецът“ печели втора награда на Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“, а „Другият сън“ – наградата “Хеликон”. „Птиците“ е включен в антологията „Best European Fiction“ на издателство Dalkey Archive Press. През 2016 г. участва в International Writing Program към Универистета на Айова в Айова Сити. От 2020 г. е един от инструкторите в лятната програма Between the Lines: Peace and the Writing Experience към същия университет. Участвал е в международни писателски резиденции и фестивали в Шанхай, Гуанджоу, Пекин, Хонг Конг, Манила, Ню Йорк. В негов превод на български са излизали романи на Томас Пинчън, Октавия Бътлър, Томас Савидж, Джордж Сондърс, Абдулразак Гурна, Тед Чанг и други. Носител на наградата за ярки постижения на Съюза на българските преводачи в България и на наградата „Кръстан Дянков“. За работата си по сериала „Под прикритие“ получава номинация в категорията „Оригинален сценарий за телевизионен сериал“ на наградите на Българската филмова академия през 2015 г.

Емануил Томов пише за видео игри и съ-преподава курс по научна фантастика в СУ „Св. Климент Охридски“, а преди това 15 години е бил преводач от и на английски език. Работил е по игрите Total War: Troy и Total War: Pharaoh, както и съпътстващите ги DLC-та. Превел е над 40 романа, сборници с разкази и нехудожествени книги. От 2016 г., заедно с Владимир Полеганов и Александър Попов, преподава курс по четене на фантастика към специалност Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и е бил жури в дузина български конкурси за фантастичен разказ.

Място

The Pine e смелата мечта на Виктор Кузманов, който превръща старата къща в малкото родопско село Левочево в идеално място за работа извън града. Базата на The Pine съчетава традиционната българска атмосфера с възхитителни гледки, модерно оформени пространства, конферентна зала, спретнати стаи, камина за уют, сауна и джакузи, както и чуден двор за слънчеви бани, хапване, игри и танци. Основната концепция на The Pine е да предостави уютно и спокойно пространство за работа, което ни приканва да забавим темпото и да прегърнем живота.

Какво включва таксата за участие във фантастичния лагер?

 • 4 дни интензивни сесии по творческо писане в малки групи;
 • Срещи, разговори и четения в стимулираща обстановка;
 • Пълно откъсване от ежедневието и потапяне в света на писането;
 • Включване в подкрепяща и развиваща творческа общност;
 • Възможности за професионален обмен и нетуъркинг;
 • Самостоятелно настаняване в The Pine, с. Левочево;
 • Три хранения дневно с вкусна храна;
 • Ползване на джакузи.

Програма

11 юли I Четвъртък

12:00 Настаняване

13:00 Обяд

16:00 Писателски работилници

19:00 Вечеря

20:00 Четения, разговори, игри

12 юли I Петък

09:00 Закуска

10:00 Писателски работилници

13:00 Обяд

16:00 Писателски работилници

19:00 Вечеря

20:00 Четения, разговори, игри

13 юли I Събота

09:00 Закуска

10:00 Писателски работилници

13:00 Обяд

16:00 Писателски работилници

19:00 Вечеря

20:00 Четения, разговори, игри

14 юли I Неделя

09:00 Закуска

10:00 Писателски работилници

13:00 Обяд

16:00 Писателски работилници

19:00 Вечеря

20:00 Четения, разговори, игри

15 юли I Понеделник

09:00 Закуска

12:00 Отпътуване

Отзиви:

Кандидатствах за писателския workshop  „(Не)възможните светове“ през 2022 г, защото Владимир Полеганов  вече беше популярен с успеха на „Другият сън“; романът беше спечелил наградата на Хеликон през 2017 г. Знаех също, че е съвременен автор, който преподава творческо писане в САЩ и реших, че ще имам шанса да се уча от някой, надскочил локалното писане. За мое щастие бях одобрена за неговия курс и признавам, че очакванията ми бяха надминати. Владо има изключително внимателен и уважителен подход към чуждия текст, използва коучинг подход към автора му – с въпроси да калибрира творбата и да разбира какво стои зад нея. Работи също на съвсем индивидуално ниво – ние бяхме група участници с интерес към различни жанрове, от различни възрастови групи и той намираше начин да общува пълноценно с всеки от нас. Задачите, които ни поставяше в хода на обучението, надграждаха текста, с който стартирахме и така тествахме инструментите, които ни даваше. Диалогов и изслушващ, Владо притежава огромна писателска и филмова култура и лекциите изобилстваха от интересни примери. В този момент приключвах дебютния си роман „Симулацията“ и наученото ми беше полезно да затворя текста с повече увереност.

Паулина Георгиева, „Симулацията“ (изд. „Книгомания“, 2022)

Когато се учиш, най-тежкото предизвикателство е да дадеш грешен отговор. Но веднъж попаднеш ли в ръцете на правилния преподавател, всичко се променя. Емануил Томов е от онези хора, който могат да вдъхнат доверие на всекиго по един лек и приятен начин, и с много смях.

Лилия Николова, студент

Един от най-ползотворните курсове на които съм била е този с Владимир Полеганов по време на фестивал „СтолицаЛитература“ преди две години. Текстът, по който работехме в последствие беше публикуван в списание за жанрова фикция. Година по-късно бях сред стипендиантите на Созополските семинари на ФЕК през 2023 г. Една от консултациите ми тогава беше с Владимир Полеганов. Избрах именно него, защото вече бях присъствала на негов уъркшоп и знаех, че той е най-правилният избор за ръкописа, който подготвях. Всъщност, името на дебютната ми стихосбирка „Животните нямат бащи“ се роди по време на една от срещите ни тогава.

Евгения Динева, „Животните нямат бащи“ (изд. „Арс-Скрибенс“, 2023)

Макар Владо Полеганов да е публикуван автор и заедно с Емануил Томов да имат опит в сферата на литературния анализ, умението да предадеш натрупаното знание е напълно различен талант. Поне според мен те не само могат да предадат заложената информация, но и да поддържат ползотворна и отворена дискусия участниците. С тяхна помощ може да намериш собствен творчески глас, паралелно с практичното знание за авторския процес.

Данаил Велинов, студент

Как да се включите в лагера?

Фантастичният лагер е платен, но местата са ограничени и е необходимо да кандидатствате за участие, като изпратите до Виктория Костова, главен координатор на ФЕК, на имейл vkostova@ekf.bg с тема на съобщението „Фантастичен лагер 2024“ следните материали:

 • Кратка биография в свободен стил до 200 думи
 • Мотивация за участие и какво очаквате от лагера до 200 думи
 • Авторски материал до 10 страници и линкове към публикации, ако има такива

Такса за участие

Early bird (до 17 юни) 700 лева

Sleepy bird (след 17 юни) 800 лева

Таксата не включва разходи за транспорт до мястото на провеждане на лагера.

Заплащайки таксата за участие в лагера, подкрепяте и каузите на фондация „Елизабет Костова“, насочени към жени и младежи.