Уъркшоп за писане на поезия “След Белия заек на поезията”

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

Уъркшоп за писане на поезия “След Белия заек на поезията”, част от СтолицаЛитература – виртуално издание

ЗА УЪРКШОПА

Защо най-незабравимият залез в българската поезия, този от стихотворението „Любов“ на Атанас Далчев, е сравнен с домат? Къде живее „кралят на щурците“ от „Нямото дете“ на Лорка? Кое е удавеното момиче в „Огледало“-то на Силвия Плат?
Добрият поет е като Белия заек от „Алиса в страната на чудесата“, подир който читателят хуква и пропада в тайнствена дупка. Там обичайната логика е нарушена и изгубваш себе си, и оставаш изгубен, докато не се намериш. Така всяко стихотворение дава шанс (първо на своя автор, а после и на своя читател) да преживее, макар и за миг, собственото си разпадане, за да се обърка и да се преподреди отново, всеки път.


Писането на стихотворение е магьосническо занимание и като всяка истинска магия, има своите специални техники. Владеенето на тропите, играта с глаголните времена, разколебаването на време и пространство, мултиплицирането на гледните точки в един текст – това са само част от видимите инструменти на поета. …Които наред с всичко друго показват, че в повечето случаи истинският поет на първо място е много добър читател – и на литературата, и на света.


В настоящия кратък курс по „пропадане в заешка дупка“ ще тръгнем подир Белия заек на поезията и ще се опитаме да четем по-добре, за да пишем по-добре.

ЗА АВТОРА:

Надежда Радулова е доктор по сравнително литературознание. Пише, превежда поезия и проза от английски, редактира. Понякога преподава. Но най-много обича да чете. Вярва, че без последното всичко друго би изгубило смисъл и страст.

Структура:

Видео-лекции  (ще бъдат достъпни в неделя сутринта 11.10.2020г.).

√ Задача за четене и писане – първата задача, упомена във видеото, както и Ваш авторски текст, трябва да бъдат качени в Assignments до 12:00 часа на 12.10.2020 (понеделник)

√ Първа онлайн индивидуална консултация с преподавателя – във вторник 13.10.2020, 45 минути, между 09:30 и 13:15.

√ Втора чернова – трябва да бъде качена до 12:00 в сряда 14.10.2020

√ Втора онлайн индивидуална консултация с преподавателя в четвъртък, 45 минути, между 09:30 и 13:15.

√ Довиждане

√ Публично онлайн четене на текстовете от уъркшопа със свободен достъп за широката публика (предварителна дата).

По желание за успешно завършилите уъркшопа.