Писане за природата, 16 – 22 ноември, онлайн

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

Уъркшопът е безплатен, моля, подайте своите кандидатури по описания по-долу начин. Краен срок: 5 ноември

ЗА УЪРКШОПА
Природата често ни оставя без дъх… и без думи. Любуваме се на пъстри цветя, обичаме да ядем сочни ябълки, разхождаме се из светли широколистни гори и по диви планински пътеки, птичата песен разтуптява сърцата ни, ромонът на потоците ни успокоява, слушаме с трепет прибоя на разгневените морски вълни, галим нежно кучето или котката вкъщи, възхищаваме се и на животните в зоопарка или пък се ужасяваме от тях, седим на тревата в градския парк и мечтаем, гледаме алените залези привечер и как небето постепенно потъмнява. Хубаво е, да. Красиво. Приятно. Но не знам какво друго да кажем. Как да го кажем. Толкова е величествена природата, но в главите ни се раждат само изтъркани клишета, бледи думи. Пъстри цветя. Сочни ябълки. Алени залези. „Величествена природа“ — казваме. „Останах без дъх.“
Но природата не заслужава клишета. Разнообразието на пейзажи, на растения и животни около нас, заслужава и разнообразни думи, разнообразни форми. Природата е винаги оригинална, всеки път различна по свой си начин, въпреки на пръв поглед повтарящите се сезони. И затова ние – всеки от нас толкова различен, оригинален – ѝ дължим същото.
В този курс ще се опитаме да пишем за природата по нов начин. Какво е природа? Как да я обясним? Как да я опазим? Ще се запознаем с есета на български и чуждестранни автори и ще обсъдим как всеки от тях успява (или не успява) да пресъздаде околната среда. След което ще се гмурнем самите ние сред природата – в градски паркови пространства и зоологическата градина, за да напишем собствени текстове за преживяванията си и да ги обсъдим със съмишлениците си. Ще се опитаме да намерим думите за природата, които ни липсват.

ЗА АВТОРА
Димитър Кенаров е писател и природолюбител. Автор на The New Yorker, Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The New York Times, и The Virginia Quarterly Review. Има две публикувани стихосбирки (едната от тях за животни) и на множество пътеписи и текстове за екология в англоезичната и българската преса. Собственик на две кучета, който един ден иска да има и мравояд. 

За да кандидатствате, изпратете есе, писано през последните шест месеца; допускат се и нехудожествени текстове, писани в последния учебен срок (за ученици). Обем на текста – максимум 2 стандартни страници (1800 знака). В началото на файла, съдържащ  вашия текст, моля включете:

–       име и фамилия

–       имейл и телефон за контакт

–       вашата възраст.

Кандидатурите се изпращат до coordinator@contemporarybulgarianwriters.com и до victoriad.kostova@gmail.com с тема на имейла „Как да пишем за природата!“. Телефон за контакт: 0878908726 и 0897010289, Виктория Костова, координатор. Уъркшопът е без възрастови ограничения.

Програма на курса:

Първа видео лекция – 16.11

Предаване на задача за четене и рефлексия – до 14:00 часа на 17.11 БГ време

Втора видео лекция – 18.11

Предаване на първа чернова – до 14:00 часа на 19.11 БГ време

Първа индивидуална консултация – 20.11

Предаване на втора чернова – до 14:00 часа на 21.11 БГ време

Втора индивидуална консултация – 22.11

Уъркшопът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”.